A 26-a aniversare a Zilei Mondiale a Libertății este anul acesta organizată împreună de către UNESCO, African Union Commission și Guvernul Republicii Federale Democrate Ethiopia.
Evenimentul principal se va desfășura la Addis Ababa, în perioada 1 – 3 mai, la sediul central al uniunii Africane.
Tema de anul a cesta este “Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation” și va pune în discuție provocările actuale pe care le întâmpină mass-media pe parcursul proceselor electorale, împreună cu potențialul presei în sprijinirea proceselor de reconciliere și menținere a păcii.
Alte circa 100 de evenimente se for desfășura în întreaga lume în marcarea Zilei Presei.
Pe data de 2 mai, Directorul general al UNESCO va acorda Premiul “Guillermo Cano” unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia. Premiul are o valoare de 25.000 de USD şi este finanţat de Cano Foundation (Columbia) şi The Helsingin Sanomat Foundation (Finlanda).
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.
Ziua mondială a libertății presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
Add a Comment
You must be logged in to post a comment