gabriel giurgiu - burse jti

Gabriel Giurgiu

Sunt printre dinozaurii programului. Am fost in State in 1992 si a fost senzational (am facut chiar si un selfie cu Larry King desi pe vremea aia nu se inventase inca selfieul).

Am apucat sa aflu cum merge democratia aia americana, sa ii vizitez institutiile. Am consolidat relatii (care inca mai rezista) prin FMI si Banca Mondiala. Am vazut din interior ce era bun si ce era mai putin bun in sistemul televiziunilor locale americane.

Am masurat, cu o ruleta, decorul lui Larry King si am aflat de ce moderatorul nu trebuie sa stea in centrul cadrului (hehe, ce polemici am avut cu Tatulici, la intoarcere!).

Am notat cine produce interfata telefonica din studioul de la CNN si am fost, apoi, primul in Romania care a bagat telefoane in direct, in emisiune (alta erezie!).

Am avut norocul sa asist la alegeri prezidentiale la fata locului. In fine… mi-a folosit enorm, profesional.

Dupa aia, a venit Aderarea. Sa mergi in State nu mai era (atit de…) ofertant. Nici ei, americanii, nu erau atit de convinsi ca mai trebuie investit in libertatea de expresie din Europa de Est, parea ca suntem in rindul lumii. Asa ca Gilda a preluat comanda si programul s-a mutat aproape de casa, in UE. Bine a facut.

Sunt, acum, aproape o suta de ziaristi din Romania care STIU cum arata si functioneaza Parlamentul European, Comisia si Consiliul, care INTELEG mecanismul complicat si intortocheat al Institutiilor, care pot EXPLICA unde este UE importanta si unde nu.

Putine state membre au la dispozitie un asemenea program de pregatire profesionala pentru ziaristi. Putine programe ale Comisiei au avut un asemenea impact. Stateam si ma gindeam, deunazi.

Romania nu are o miscare eurosceptica agregata, mesajele anti-UE nu au mare impact la noi, se iese in strada cu steagul albastru in fata… Una dintre explicatii poate fi si numarul de jurnalisti care inteleg binisor Bruxelles-ul.

Poate ca Bursele astea JTI sunt o piesa destul de importanta in puzzle-ul care defineste Romania ca unul dintre (putinele) state membre euro-dedicate. In fine, poate exagerez… Sau poate nu?

Add a Comment

You must be logged in to post a comment